秋冬蟹季清酒配餐入門指南

呢幾日秋風起,又係食大閘蟹既季節!成日都話食大閘蟹要配陳年紹興,再唔係就法國黃酒,究竟香港人仲有無其他選擇呢?

呢幾日秋風起,又係食大閘蟹既季節,大家係咪已經急不及待,諗住買返十隻八隻返屋企拆餐飽。香港人咁識食,食好野又點可以唔搵返支靚酒飲番杯呀。成日都話食大閘蟹要配陳年紹興,再唔係就法國黃酒,究竟仲有無其他選擇呢?

答案就係近年開始成為新潮流既清酒!由米作為原料,令清酒既配餐能力非常高,所以大閘蟹又點會難到佢呀。蟹膏比較濃味大家可以試吓用3年以上既日本古酒,而白身蟹肉其實一般的既清酒都可以配搭到。


點解清酒同蟹可以咁夾?以下落黎就同大家解構一下

胺基酸
清酒內含有豐富既胺基酸,足足比紅白酒多五倍,有效僻走海鮮腥臭味,亦令海鮮的鮮甜大大提升,可謂一舉兩得。

味道得宜
用黎釀造清酒既大米,一般經過過打磨外層既雜質,加上日本人既高超釀製技巧,純淨度及米的醇鮮香味,比一般花雕都要強,集中性較高,酒味馥郁,口感柔和。加上清酒當中既酸味同辛口感,可以一洗大閘蟹果份油膩。

暖酒驅寒
中國人食大閘蟹既時候,鐘意飲杯溫熱既酒,用以達致驅寒既效用,而恰恰清酒就非常適合熱燗後飲用,一般黎講,純米酒或者生酛、山廢系既清酒都會適合熱燗飲用。喺呢個秋風剛起既既時節,暖意即刻湧上心頭,同時可以享受到濃濃米香。

立即瀏覽「純米酒」清酒選擇

立即瀏覽「生酛、山廢系」清酒選擇

其他獲獎清酒推薦

Simon Siu
酒蛙 Sakewa的創辦人之一。深信日本酒有如藝術品般的獨特價值,偏愛清酒米旨味。

相關文章