【清酒學堂】簡易選酒指南 – 生原酒

生原酒其實係由兩個術語合併而成,就係生酒同原酒,以下落黎就解構一下佢地既原理同特別之處。

【清酒學堂】簡易選酒指南 – 生原酒

相信各位酒蛙既清酒迷們對清酒頗為熟悉,基本既特定名稱一定難唔到大家,例如純米大吟釀,純米酒,本釀造係啲咩黎。但原來清酒仲有唔少特別釀造既種類唔知大家又識幾多呢,好似生酛、山廢、生原酒、無濾過、濁酒等等。

我知道有唔少飲家一直尋尋覓覓一支屬於自己既清酒,認識多啲清酒既種類絕對會令你地喺「尋酒既路途」上如虎添翼。今次就等我為大家介紹吓呢款越黎越受香港人追棒既酒 — 生原酒,生原酒其實係由兩個術語合併而成,就係生酒同原酒,以下落黎就解構一下佢地既原理同特別之處。


生酒

生酒

一般清酒會喺裝瓶出廠之前,經過兩次巴士德殺菌,亦即係大家成日會係樽身上面見到既術語 – 火入,呢個步驟目的係將酒液中既酵母菌、麴菌以及其他微生物殺死,令清酒酒體保持穩定,香氣同味道能保持一段長時間。而無(或者部分)經過火入既酒,大致可以分為生酒、生貯藏酒、生詰酒三種(可以參考下圖),新鮮程度會係「生酒」>「生詰酒」、「生貯藏酒」>「火入酒」。

圖片來源:SAKETIMES

因為火入唔多唔少都會令香氣有所流失,所以生酒一般香氣都會比較豐富,味帶酸甜。如果用個比切身既例子比喻,就好似牧場飲到既鮮奶同便利店買到加溫殺菌後既牛奶咁,前者會有種不言而喻既新鮮口感,味道香醇。


原酒

原酒

一般清酒會喺入樽前做一個滲水調和既步驟,稱之為「割水」。酒藏會加水對酒液既風味同酒精度作最後既調整,而完全無加水既酒就係原酒。原酒因為無加水既闗係,能令飲家完全感受到日本酒具備的甜味、旨味同酸味,既強烈又濃郁。

咁講法係咪原酒就一定係王道?喺度又打個比喻,原酒好比重口味既菜式,如果只係飲原酒會覺得膩,令味覺有負擔。如果想要悠閒且盡情享用品飲日本酒,最好找尋一下屬於你既平衡點,適時飲返啲正常清酒,或者自己加水都可以架。

日本清酒學問博大精深,一定要多飲多問,避免用價錢作為衡量清酒質量既單一準則,嘗試了解唔同清酒種類各自既優點同特色,大膽去嘗試,希望大家早日搵到真正適合自己的口味。


推介酒蛙商品

龜泉 CEL-24 純米吟釀 生原酒 720ml

龜泉 CEL-24 純米吟釀 生原酒 720ml

味道:
被譽為「薰香酒之最」,一開瓶就能感受到豐富、香甜的菠蘿香氣,入口時會感受到舒服的果酸在舌面上擴散

配搭:
白身魚、海鮮、壽司

這款酒被譽為「薰香酒之最」的薰酒,有著白酒的果香,在一開瓶後就能感受到豐富、香甜的香氣。酒造在醸酒時採用了高知酵母 CEL-24,其獨特的菠蘿香氣令人一試難忘,入口時會感受到舒服的果酸在舌面上擴散,深受初心者及女性歡迎。

►立即選購:
https://www.sakewa.hk/products/kameizumi-0001


新政 No.6 R-type 純米 生原酒 720ml

新政 No.6 R-type 純米 生原酒 720ml

味道
像白桃的清新香氣,因是生原酒的關係,口感特別具層次感

配搭
海鮮、壽司、天婦羅

日本秋田縣新政酒造的精心傑作,在第八代接班人接管後,將祖傳的6號酵母,以嶄新技術重新配合傳統原酒釀造手法,釀造出數款革命性的新派清酒,是市場上備受追捧的夢幻逸品。

►立即選購:
https://www.sakewa.hk/products/aramasa-0007


風の森 雄町 807 純米無濾過生原酒 720ml

風の森 雄町 807 純米無濾過生原酒 720ml

味道
蜜瓜、柑橘香氣,口感富層次,入口有微碳酸感

配搭
壽司、天婦羅、燒肉

酒造採用雄町米、協會七號酵母及金剛葛城山系深層地下超硬水來釀製此酒,其精米步合為80%,有著蜜瓜和柑橘的香氣,口感非常富層次,且甘甜的平衡表現非常好,且入口後微碳酸感會非常明顯。

►立即選購:
https://www.sakewa.hk/products/kazenomori-0001

Simon Siu
酒蛙 Sakewa的創辦人之一。深信日本酒有如藝術品般的獨特價值,偏愛清酒米旨味。

相關文章